top of page

maista.

Tuotteet

Ruis

Rukiista tehdään ruisleipää, ja perinteisesti siitä on valmistettu muun muassa erilaisia imellettyjä tai hapatettuja kylmiä ja lämpimiä keittoruokia, joihin usein on vielä lisätty juureksia, palkoviljaa tai marjoja. 

Ruista pidetään terveellisenä suuren kuitupitoisuutensa takia. Kuiduissa on mukana aineita, jotka suojaavat eräiltä syöpätyypeiltä. Rukiista 59 % on hiilihydraatteja, 2 % rasvaa, 10 % proteiineja, 14 % kuitua sekä loput vettä ja kivennäisaineita. Mikroravintoaineina on B-vitamiinejamagnesiumiakaliumiarautaasinkkiäkupariaja mangaania.

Vehnä

Puolikarkeissa vehnäjauhoissa on sataa grammaa kohden 1 408 kJ (336 kcal) energiaaHiilihydraatteja on 70 %, rasvaa 1,2 % ja proteiineja 10,2 %.

Vehnän kuten muidenkin viljavalmisteiden terveellisyys riippuu siitä, mitä jyvän osia viljatuotteeseen on käytetty. Täysjyväviljassa on enemmän kivennäisaineita kuin "valkoisissa jauhoissa", joihin käytetään pelkästään jyvän ydinosaa. Ytimessä on B-ryhmän vitamiineja, erityisesti riboflaviinianiasiinia ja pantoteenihappoa. 

Vehnänjyvistä tehdään jauhamalla ja seulomalla erilaisia tuotteita: mannasuurimoitagraham-, ydin- ja hiivaleipäjauhoja, leseitä, hiutaleita jne. 

Täysjyväviljasta saa kuituja, vitamiineja ja hivenaineita, mitkä voivat olla hyväksi suoliston mikrobeille.

Kaura

Kaurasta tehdään jauhojasuurimoita ja hiutaleita. Tunnetuin kaurasta valmistettava ruokalaji lienee kaurapuuro. Lisäksi kaurasta valmistetaan keksejämysliä sekä silloin tällöin myös olutta. Näiden lisäksi kaurasta on tehty leipää ja talkkunaa. Suurin osa maailmassa tuotetusta kaurasta käytetään kuitenkin kotieläinten rehuksi. Vanhastaan sen tärkein merkitys onkin ollut hevosten ravintona. Myös kauran olkia käytetään rehuna tai kuivikkeena.

Kauran katsotaan alentavan huonoa kolesterolia, koska siinä on liukoista beetaglukaanikuitua. Kaura saattaa myös vähentää sydänsairauden riskiä. Kaura ei sisällä gluteenia, mutta koska käsittelyn aikana sen joukkoon usein päätyy pieniä määriä muita viljoja, EU luokittelee sen gluteenipitoiseksi. Myös gluteenijäämistä puhtaita kauralaatuja on saatavana

Ohra

Ohrassa on suurin piirtein saman verran kuitua, hiilihydraatteja ja proteiineja kuin muissakin viljoissa. Kauran ohella ohralla on kuitenkin lukuisia terveysominaisuuksia, joihin muut viljat eivät yllä.

Ohran hiilihydraatit ovat hitaita. Ohrassa on paljon beetaglukaania, eli liukoista kuitua, joka saa sokerin imeytymään hitaammin. Ohra alentaa myös kolesterolia. Ohran liukoinen kuitu on omiaan auttamaan verensokerin tasaukseen. 

Please reload

bottom of page